Training: VRIENDEN

Voor wie is de training?

VRIENDEN is een preventieprogramma bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar en jongeren van 12-16 jaar met angstige en/of depressieve gevoelens. Het cognitief gedragstherapeutisch programma wil kinderen en jongeren vaardigheden aanleren waarmee zij hun gedrag, gedachten en lichamelijke reacties kunnen aanpakken die angst in stand houden. Bij Distinto vindt het programma plaats in groepsverband, zodat kinderen elkaar kunnen helpen en de geleerde vaardigheden kunnen oefenen met leeftijdgenoten in een veilige omgeving. De kindvriendelijke en vele speelse oefeningen stimuleren de deelnemers om actief te leren van hun eigen ervaringen.

Wat is het doel?

Het Vriendenprogramma richt zich op het voorkomen en behandelen van angstige en depressieve gevoelens bij kinderen en jongeren.

Hoe gaan we te werk?

Het Vriendenprogramma bestaat uit acht groepsbijeenkomsten van maximaal twaalf kinderen of jongeren. Hierbij zijn twee begeleiders aanwezig. Een bijeenkomst duurt een uur en een kwartier. Daarin leren kinderen en jongeren aan de hand van oefeningen verschillende vaardigheden en technieken die hen helpen om met gevoelens van angst en/of depressie om te gaan. De oefeningen hebben betrekking op de drie gebieden die van invloed zijn op het ontwikkelen en in stand blijven van angst of depressie: lichamelijke reacties, gedachten, en leer- en gedragsprocessen.

Het Vriendenprogramma maakt gebruik van leren in groepsverband en van ervarend leren. Door deze oefeningen te doen leren kinderen en jongeren op zo’n manier om te gaan met gevoelens van angst en depressie dat deze zich niet tot een stoornis ontwikkelen. Bovendien voorziet het programma in twee bijeenkomsten voor ouders, samenwerking met ouders is essentieel in dit programma.

Is het effectief?

Onderzoek van het Erasmus MC-Sophia heeft aangetoond dat het Vriendenprogramma effectief is in het verminderen van angststoornissen bij kinderen en jongeren (Liber et al., 2008; van der Leeden et al., 2011). De effectiviteit van het Vriendenprogramma als geïndiceerd preventieprogramma in de dagelijkse schoolpraktijk voor het langdurig verminderen van angst en depressie is door de VU (Proefschrift Mia Kösters, 2015) aangetoond. Daarnaast verklaarde de Wereld Gezondheidsraad (WHO), op grond van uitgebreid onderzoek, dat Vrienden eveneens een effectief behandel- en preventieprogramma is voor kinderen en/of jongeren met een angststoornis (WHO, 2004).

Waar en wanneer?

De training vindt plaats bij Distinto: Stockholm 10 in Barendrecht. De startdatum van de training is maandag 26 februari 2024 om 16:00 uur.

Wat zijn de kosten?

Voor deelname aan deze training is een beschikking van het wijkteam nodig.

Interesse?

U kunt uw kind aanmelden via het formulier. Wilt u meer informatie over deze training? Stuur dan een e-mail met uw vragen naar: training@distinto.nl. 

Aanmelden VRIENDEN

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.